Gajeta falkuša je drevna ribarska brodica, jedan od glavnih simbola tisućljetne ribarske tradicije otoka Visa, no ona je ujedno i brod čudnovatih maritimnih sposobnosti spreman na jedrenje na najudaljenije i najizazovnije rute. Duga je 9 m, široka 2,55 m ( bez falki). Ima latinsko jedro i flok ukupne površine 90 m2. Komiški ribari razvili su poseban tip gajete s falkama za ribolov na dalekoj Palagruži. Oni su stoljećima bili jedini pučinski ribari na Jadranu. Stoljećima su se iz komiške luke organizirale regate gajeta falkuša prema Palagruži.
Želite li jedriti u falkuši?
Uobičajene rute su oko otoka Biševa uz posjet Modroj špilji i zadržavanje u nekoj od uvala na otoku Biševu , oko otoka Visa uz posjet  najatraktivnijoj uvali- Stiniva i  Zelenoj  špilji ili na upit ruta se prilagođava željama gosta. Jedrenje na gajeti falkuši  uključuje edukativni dio u kojem će gosti biti upoznati sa osnovama  tradicionalnog jedrenja i tradicijom ribolova. Bit će Vam  ponuđena opcija da isprobate veslanje i iskušate osnove jedrenje latinskim jedrom, okušate se sa tradicionalnim  ribarskom  alatima  i ribarenje ( samo u cjelodnevnom jedrenju).
Obratite se s povjerenjem našim prijateljima u agenciji Alternatura u Komiži koji će Vam organizirati ovaj jedinstveni izlet www.alternatura.hr
Više fotografija pogledajte ovdje: Foto galerija – AlternaturaAntička “Issa” i rimske terme

  • Viške crkve
  • Vojne utvrde
  • Muzeji

i još mnogo toga imate priliku vidjeti i saznati u svojim obilascima otoka!