Doživite burnu i karizmatičnu povijest ovog otoka, iskusite Jadran, iskusite Vis, otok tajni i skrivenih ljepota.

ZBOGOM CIVILIZACIJO!
OTKRIJTE TAJNE OTOKA VISA!

1. MODRA SPILJA – Ako je nešto “must see” otoka Visa onda je to definitivno Modra spilja. Preporučamo Vam cjelodnevni izlet na otok Biševo gdje se spilja i nalazi, no postoji i mogućnost kratkog izleta u trajanju od 90 minuta gdje ćete brzim gliserom posjetiti modru spilju i vratiti se odmah u Komižu.
Cijena i rezervacija izleta u Modru špilju

MODRA ŠPILJA & BIŠEVO Posjet Modroj špilji, Medvjeđoj špilji i trekking preko Biševa. Posjet crkve Sv. Silvestra, “degustacija” vina i travarice kod tete Dine, i sat Komiškog u staroj školi, te kupanje u uvali Porat (pješčana plaža). Ručak po dogovoru.
CJELODNEVNI IZLET

2. ZELENA SPILJA & BUDIHOVAC Posjet Zelenoj spilji i cjelodnevni boravak na pustom otočiću Budihovcu. Vožnja brodom i obilazak Zelene spilje, zatim odlazimo do otočića Budihovca gdje ćemo provest dan kupajući se u pustim uvalama, druženju i viškim specijalitetima (riba, Viška pogača, vino, travarica).
CJELODNEVNI IZLET

4. KRALJIČINA SPILJA (TEUTINA SPILJA) – Polazak kombijem za selo Okjucina ( vožnja 20-tak minuta) , najskrovitije selo na sjeverozapadnoj strani otoka Visa. Šetnja ( 45 minuta) kroz najzeleniji dio otoka, dolazak do Krajičine špilje poznata pod nazivom ‘Viška Postojna’ , krška špilja prepuna stalaktita i stalagmita. Špilja se nalazi na okomitoj litici oko 70 m iznad mora. Sastoji se od pet dvorana i kanala koji ih povezuju, a ukupne je dužine 60 m. Krajičina špilja poznata  je i kao Teutina špilja, arheološki je istraživana više puta, no nikad do kraja. Rezultati provedenih istraživanja pokazuju da se u njoj povremeno boravilo tijekom mlađeg kamenog doba , te puno učestalije tijekom ranije faze brončanog doba. Svojom ljepotom predstavlja dragocjeni geološki i arheološki biser otoka Visa. Povratak u Komižu u poslijepodnevnim satima. Trajanje izleta 4,5 h. Prijevoz, oprema i vodstvo uključeno u cijenu. Izlet je pogodan za djecu iznad 6 godina.Mogućnost polaska iz Visa ili Komiže
POLUDNEVNI IZLET, Cijena i rezervacija izleta u Kraljičinu špilju

5. TITOVA SPILJA – Posjet spilji u kojoj je boravio Tito za vrijeme 2. svj. rata, a nakon toga odlazak na HUM, najviši vrh otoka s prekrasnim pogledom na Komižu i zalazak Sunca na pučini.
2-3 SATNI IZLET

Više informacija o Titovom boravku na otoku Visu:
Neposredno ispod Huma (Svetog Duha), najvišeg viškog vrha se nalazi znamenita Titova špilja (stariji naziv Duhova špilja), gdje je 1944. godine bio vrhovni štab partizanske vojske i sjedište Titove vlasti.
Tito se s najbližom pratnjom smjestio u zaseoku Borovik, gdje su postojale dvije prirodne pećine, udubljenja u gromadnim kamenim masivima. Viša je uređena za Tita. Njeno prirodno proširenje u obliku predvorja služilo je kao blagovaonica i soba za sastanke. U malom udubljenju u stijeni ovog proširenja uređen je prostor za Titovog psa Tigra. Od proširenja su se unutar spilje odvajala dva udubljenja, dijelom dotjerana klesanjem. U jednom je bio smješten radni stol i stolica na kojoj se nalazio trofejni njemački induktorski telefon, a u drugome krevet. Okolica špilje je također uređena, kako zbog sigurnosnih razloga, tako i zbog poboljšanja uvjeta za boravak. Maršal je do kraja kolovoza stalno živio i radio u špilji, budući da je “i pored iskustva u Drvaru i dalje bio sklon pećinama” (Maclean). Kasnije je boravio u vili Tramontana, uz more blizu uvale Stonca, u sjeverozapadnom predjelu Viške luke.

Za to vrijeme Vis će biti sjedište najviših civilnih, vojnih i političkih organa nove Jugoslavije. Ovdje će, na teritoriji pod Titovom kontrolom, dr. Ivan Šubašić potpisati u lipnju sporazum kojim kraljevska vlada u izbjeglištvu priznaje “nacionalne i demokratske tekovine izvojevane od naroda Jugoslavije u toku njihove trogodišnje borbe, kojima su postavljeni temelji demokratskom federativnom uređenju”. Odavde ce Tito u kasno ljeto 1944. poći na razgovore s Churchillom i Staljinom kako bi učvrstio međunarodni položaj, a na viškoj obali 12. rujna 1944. prvi put će otvoreno govoriti o priključenju onih slovenskih i hrvatskih krajeva koji su po Rapallskom ugovoru pripali Italiji i poručiti – Tuđe nećemo, svoje ne damo!

6. VOJNA POVIJEST Posjetite vojne potkope JNA (i do 100-tinjak metara dugi potkopi), te Viške utvrde koje su sagradili Englezi i Austrijanci za svoje vladavine.
Titova špilja, vrh otoka Hum ( 587 m), potkop ARK Vela glava, bivša raketna baza Stupišće ( najveća baza na otoku)
Zbog svoje vojne funkcije otok Vis je tijekom druge polovice 20. stoljeće bio u svojevrsnoj izolaciji sa skromno razvijenim turističkim, poljoprivrednim i ostalim gospodarskim sadržajima.Vis je prepoznat kao najutvrđeniji otok a njegov se karakter strateški važnog otoka osim po brojnosti utvrda, potkopa i vojarni određuje i njegovim geomorfološkim obilježjima te lokacijom na plovnim putovima Jadrana za čiju su se prevlast tijekom povijesti borile razne vojske.

Polazak iz Komiže ili Visa, nakon 20-tak minuta vožnje stići ćemo do rta Stupišće na kojem se nalazi bivša topovska i raketna baza,  ujedno i najveća baza na otoku. Proći ćemo kroz labirint podzemnih tunela, vidjeti ostatke topova i napuštena skladišta. Nakon obilaska raketne baze Stupišće nastavit ćemo vožnju do sljedećeg vojnog potkopa ARK Vela glava.Obilazak potkopa , nastavak do najviše točke na otoku Visu – vrha Hum 587. Uživat ćemo u pogledu na okolni arhipelag i grad Komižu i posjetiti crkvicu Sv.Duha. Na povratku ćemo posjetiti  Titovu  špilju  i čuti  sve o najznačajnijim povijesnim događajima koji su se odigrali  u njoj.
Trajanje: 3,5 -4 h . Izlet je pogodan i za djecu stariju od 6 godina.
2-3 SATNI IZLET. Cijena i rezervacije izleta vojna povijest otoka Visa

7. POVIJEST GRADA VISA (ISSA) Upoznajte povijesne i kulturne znamenitosti grada Visa i okolice. Crkve, rimske terme, muzej, češka vila i englesko groblje.
2-3 SATNI IZLET

8. POVIJEST GRADA KOMIŽE Kulturno povijesne znamenitosti grada Komiže i okolice. Crkve, ribarski muzej, arheološka izložba o Palagruži
2-3 SATNI IZLET

9. BRODOM OKO OTOKA Kupanje u prekrasnim viškim uvalama (Zaglav, Stiniva, Stončica….) Ručak po dogovoru.
CJELODNEVNI IZLET

10. STONČICA Posjet jednom od najvećih svjetionika južnog Jadrana i kupanje u prekrasnoj uvali Stončica.
CJELODNEVNI ILI POLUDNEVNI IZLET

11. RONJENJE pogledajte detaljnije na stranici ronjenje

12. PARAGLIDING Možete letjeti u tandemu paraglide-a uz iskusne instruktore i upoznati Vis iz zraka.
13. Ako ste upoznali Vis možete posjetiti Palagružu i Svetac.
JEDNODNEVNI IZLET

Ako želite još više, otkrit ćemo Vam i najskrivenije tajne otoka. DOBRODOŠLI STE! Sve gore navedene izlete organizira i provodi agencija Alternatura iz Komiže. www.alternatura.hr